Mersin Özel Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi

İşitme Engelliler Destek Eğitim Programı

İşitme kaybı kelime ve sayılarla ifade edilebilir. İşitme kaybı, hafiften ileri dereceye kadar ise ‘işitmede zorluk’ ve çok ileri derecede işitme kaybı veya kullanılabilir çok az kalıtsal işitme varsa ‘total işitme kaybı’ olarak sınıflandırılır.. İleriden çok ileri dereceye kadar doğuştan işitme kayıplılar başka kişilerin seslerini duyamadıklarından konuşmada öğrenme güçlüğü çekerler.

Bu, konuşma gelişimi süresinde gerekli olan ses çıkarmayı güçleştirir. Ayrıca konuşmaya çalıştıklarında kendi seslerini de duyamazlar.

İşitme kaybı en yaygın görülen fiziksel engeldir. Her 1,000 doğumdan 3’ü işitme kayıplı olarak doğar. Araştırmalara gore çocuklarda dalgalanan işitme kaybı (kulak enfeksiyonlarından kaynaklanan), yüksek frekans işitme kaybı ve tek taraflı işitme kaybıyla birlikte bu sayı daha da artmaktadır. Bu her on çocuktan biri veya daha fazlasının işitme kaybı olduğu anlamına geliyor.

Konuşma ve Dil Gelişim Yaşı

  • 9 AY

“anne,” “baba,”, “bay-bay.” gibi anlamlı basit kelimeler çıkarırlar.

  • 10 AY

Konuşma benzeri mırıldanmaları olur, ve hece tekrarları (“da-da-dada”) İlk farkedilir kelime çıkarma bu yapar. sıralarda olur.

  • 1 YAŞ

Bir veya birden fazla kelime.

  • 18 AY

Basit emirleri anlar, istenilen nesneleri getirir, vücut bölümlerini işaret eder. 20 ila 50 adet kelimesi olur ve “gel”, “git”, “ver” gibi yüklemleri kullanır.

  • 24 AY

En az 150 kelimesi olur, iki kelimeli basit cümleler kurabilir. Konuşmasının büyük kısmı günlük hayatta hergün yanında olmayan kişiler tarafından anlaşılır. Ayrıca oturabilir, resimli kitaplar sesli olarak okunduğunda dinler.

  • 3 İLE 5 YAŞ

İsteklerini anlatabilir, duygularını yansıtabilir, bilgiyi aktarır ve sorular sorar. Okul öncesinde neredeyse söylenenler hepsini anlar. Kelime dağarcığı 1.000’den 2.000’e çıkar, kompleks ve anlamlı cümleler kurar. Bu gelişim sürecinin sonuna kadar tüm konuşma sesleri net ve anlaşılır olmalıdır.

Bu yapı taşları çocuğunuzun yukarıdaki yaş gruplarından 2-3 ay gecikme yaşaması işitme kaybı veya gecikmiş konuşma ve dil gelişimini gösterir.

Nereden ve Nasıl Yardım Alabilirim?

Eğer çocuğunuzun işitme kaybı varsa, size destek olabilecek ve kılavuzluk yapabilecek profesyoneller var…

Odyoloji Uzmanları

Odyoloji lisans diploması olan işitme uzmanlarıdır. İşitme testleri, işitme kaybının teşhisi, işitme kaybı varsa bu kişilerin cihazlandırılması gibi gerekli rehabilitasyon ve hizmetlerini sağlarlar.

KBB Hekimleri

  • Kulak, burun, boğaz hastalıklarının tıbbi tedavisini yapan uzmanlardır.
  • İşitme Cihazı Merkezleri / Odyometristler
  • İşitme testi, işitme cihazı uygulaması ve programlaması yapan sağlık çalışanlarıdır.
  • Konuşma Bozuklukları Uzmanı
  • Konuşma-dil bozukluklarının değerlendirmesi ve rehabilitasyonu için gerekli hizmetleri sağlayan yüksek lisans eğitimli uzmanlardır.
Geri
Arama
Bize Ulaşın
Scroll to Top